Formuleringsteknologi
Inom formuleringsområdet bedriver vi forskning för att förstå hur produktfunktionalitet kan utformas genom att kombinera rätt ingredienser och processer. Vi arbetar med livsmedel och farmaceutiska produkter men kunskapen vi får är tillämpbar inom bredare områden som kosmetika och materialvetenskap.
Forskningen baseras på två teknikområden: yt- och kolloidvetenskap samt pulverteknologi. Gruppen arbetar både med flytande, halvfasta och fasta formuleringar. Vi undersöker hur strukturen hos komplexa formuleringar påverkar viktiga egenskaper hos en produkt, såsom stabilitet, frisättning av ämnen i olika miljöer samt smak och konsistens hos livsmedel. Vi har också ett starkt intresse av att använda och utveckla olika karakteriseringstekniker för att förstå formuleringens struktur, exempelvis synkrotron- och neutronspridning, asymmetrisk flödesfraktionering, reologi, yttekniker och partikelkarakterisering.
Anknutna forskare
Länkar öppnar personliga profiler i Lunds universitets forskningsportal

Profilområde Aerosoler
Forskningsämnet ingår i LTH:s profilområde Aerosoler (lth.se).
Kontakt
Marie Wahlgren, professor
E-post:
marie [dot] wahlgren [at] ple [dot] lth [dot] se (marie[dot]wahlgren[at]ple[dot]lth[dot]se)
Telefon:
+46462228306