Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mejeriteknologi och processing

Mejerigruppen arbetar med forskning och utbildning inom mejeriteknologi och mejeriprocesser. Seniora forskare i mejerigruppen är professor Marie Paulsson, docent/universitetslektor Maria Glantz och biträdande universitetslektor Frida Lewerentz. Forskningsprojekt inom området utförs i samarbete med nationella och internationella universitet, forskningsinstitut, myndigheter och industripartners.

Forskare i labbrock tittar på en gul bakteriekultur. Foto.

Forskningen fokuserar på teknologiska och processtekniska aspekter på mjölk och mjölksystem med huvudsakliga forskningsområden inom mjölkkvalitet och genomik, sammansättning och struktur av mjölk och mejeriprodukter, mejeriprocessing samt nutrition och hälsa. Forskningsintressen är exempelvis:

  • genetiska markörer för mjölkkvalitet och funktionalitet
  • kemiska / fysikaliska egenskaper av mjölkkomponenter
  • närings- och bioaktiva komponenter i mjölk och dess hälsoeffekter
  • interaktioner mellan mjölkkomponenter och ingrediensfunktionalitet
  • proteindenaturering, aggregering och gelbildning
  • mikrostruktur av mejeriemulsioner och mejeriprodukter
  • adsorption, fouling och rengöring
  • ost, yoghurt, grädde och pulverteknologi och processing

Gruppen är involverad i flera nätverk, bland andra International Dairy Federation (IDF), Nordiskt Mejeritekniskt Råd och Mejeritekniskt Forum, och är också medlemmar i internationella vetenskapliga nämnder för mejeriindustrin och forskningsinstitut.

Mejerigruppen vid Lunds universitet är kopplad till FN:s globala hållbarhetsmål 2. Ingen hunger, 3. God hälsa och välbefinnande, 12. Hållbar konsumtion och produktion, 13. Bekämpa klimatförändringarna och 15. Ekosystem och biologisk mångfald. 

Kontakt

Marie Paulsson. Porträtt.

Marie Paulsson

Professor

E-post: marie [dot] paulsson [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462229630

Maria Glantz. Foto.

Maria Glantz

Universitetslektor

E-post: maria [dot] glantz [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462229653

Frida Lewerentz. Porträtt.

Frida Lewerentz

Biträdande universitetslektor

E-post: frida [dot] lewerentz [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462229804

Ansiktet av en brun och vit tjur. Foto.