Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillämpad mikrobiell fysiologi

Forskargruppen har lång erfarenhet av forskning inom mikrobiell fysiologi. Målet är att förstå, konstruera och kontrollera metabolismen hos mikrober i livsmedel och i industriella tillämpningar för att förbättra eller kontrollera deras egenskaper.

Metabolisk teknik för mikrobiella produktionsvärdar

Forskningen fokuserar på att främja metabolisk teknik genom att utveckla innovativa produktionssystem för jäst och bakterier. Vi skapar nya biotillverkningsprocesser för kemikalier med tillämpningar inom olika branscher, inklusive kemikalier, material, läkemedel och livsmedel. Utvecklingen av robusta mikroorganismer för biotillverkning utgör grunden för en ny biokemisk industri, där petrokemiska råvaror ersätts av förnybara råvaror från skogs- och jordbruk. Vårt tvärvetenskapliga team kombinerar expertis inom mikrobiologi, genetik, biokemi och teknik, och använder tekniker inom syntetisk biologi, systembiologi och bioinformatik för att uppnå våra forskningsmål.

Anknutna forskare

Länkar öppnar personliga profiler i Lunds universitets forskningsportal.

Mjölksyrabakteriernas fysiologi

Mjölksyrabakterier (LAB) används inom mejeriindustrin och andra industrier på grund av sina intressanta produkter som bildas genom fermentering och vissa av dem för sina probiotiska egenskaper. I en typisk fermenteringsprocess för LAB utsätts bakteriecellerna för olika miljöförhållanden och som en följd av detta reglerar de sitt fysiologiska tillstånd i strävan efter att nå optimal kondition. För att bakterien ska fungera optimalt i en ny miljö måste de ha optimala förutsättningar för att klara miljöomställningen. Cellreaktioner på specifika förändringar i förhållandena sker på många plan och genom olika mekanismer som verkar på olika tidsskalor.

Anknutna forskare

Länkar öppnar personliga profiler i Lunds universitets forskningsportal.

Livsmedelssäkerhet och livsmedelsburen mikrobiell virulens i livsmedel och processindustri

Forskarna studerar livsmedelsburen mikrobiell virulens på populations- och encellsnivå, med tonvikt på tillväxt, metabolisk aktivitet och virulensuttryck. Med andra ord, att förstå hur livsmedelspatogener överlever, fäster och växer i olika livsmedelsmatriser, sidoströmmar, bearbetningsmiljöer, förpackningar och lagringsförhållanden. Målet är att förstå de underliggande mekanismerna och miljöparametrarna som påverkar virulensen för att mer effektivt kunna förutsäga och förebygga matförgiftning. Olika S. aureus-virulensfaktorers roll i juverinflammation, en av de vanligaste sjukdomarna hos mjölkkor, ingår också i denna forskning. Andra projekt inkluderar biofilmbildning i utrustning för livsmedelsbearbetning och livsmedelssäkerhet för nya växtbaserade livsmedel.

Anknutna forskare

Länkar öppnar personliga profiler i Lunds universitets forskningsportal.

Jästceller i ett mikroskop. Photo.

Kontakt

Magnus Carlquist, professor

E-post: 
magnus [dot] carlquist [at] tmb [dot] lth [dot] se (magnus.carlquist@tmb.lth.se)

Telefon: 
+46462229875