Hälsa och samhälle
Inom detta forskningsområde undersöker vi hur produkter och människor interagerar i det komplexa moderna livsmedelssystemet samt för användning av farmaceutiska produkter. De viktigaste frågorna är både att förstå hur kultur och samhälle påverkar de val vi gör och den säkra hanteringen av produkter.
Forskningen är tvärvetenskaplig mellan teknik, samhällsvetenskap och hälsa. Forskningsområdena omfattar hur kultur och ekonomi samverkar i det moderna samhället och hur nya vanor, värderingar och övertygelser som uppstår genom dessa processer formar vår inställning till exempelvis olika livsmedelsprodukter och introduktion av nya livsmedel. Denna forskning har en stark internationell dimension eftersom vi undersöker olika matvanor, användningen av inhemska livsmedel och deras inverkan på hälsan i olika regioner i världen. Vi bedriver också forskning om patienters och sjukhuspersonals hantering av läkemedel och hur detta kan påverka läkemedelsprodukternas säkerhet och stabilitet. Området omfattar också forskning om hur man kan utveckla vetenskapen om livsmedelssystem och utbildning inom läkemedel och livsmedel.
Key senior scientists:
- Håkan Jönsson
- Claudia Lazarte
- Anna Fureby
- Stephen Burleigh
- Marie Wahlgren
Kontakt
Håkan Jönsson
E-post: hakan [dot] jonsson [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462229512
Mobil: +46733603521
Claudia Lazarte
E-post: claudia [dot] lazarte [at] food [dot] lth [dot] se
Marie Wahlgren
E-post: marie [dot] wahlgren [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228306
Anna Fureby
E-post: anna [dot] fureby [at] food [dot] lth [dot] se
Profilområde Livsmedel och bioteknik
Forskningsämnet ingår i LTH:s profilområde Livsmedel och bioteknik (lth.se).