Bioraffinaderi
Avdelningen för kemiteknik har en lång historia rörande bioraffinaderi. Arbetet drivs framåt av samhällets behov av att minska användningen av fossila råvaror.
Tillverkning av kemikalier från biomassa
I forskningen används olika typer av biomassa, främst lignocellulosa från träd, som råvara för framställning av kemikalier. Omvandlingen kan ske med både termokemiska och biokemiska processer. Fokus ligger på att förbättra processerna vid framställning av plattformskemikalier, som i sin tur kan användas som utgångsmaterial för en stor mängd olika slutprodukter.
Produktion av biobränsle
Biobränsle behövs för att minska de globala koldioxidutsläppen, tillsammans med åtgärder som energieffektivare fordon och minskat transportbehov. Etanol, biogas och biovätgas från lignocellulosa samt produktion av grön gasol från biprodukten glycerol är det som främst studeras i forskningen.
Vid institutionen finns även den nationella processutvecklingsenheten där förbehandling och fermentering i pilotskala kan studeras för både satsvisa och kontinuerliga processer.
Rening och koncentration av makromolekyler
Komponenterna som fraktioneras kan ha sitt ursprung i existerande industriella processer eller vara framtagna vid institutionen i någon av våra förbehandlingsreaktorer. Fokus i detta arbete är att skapa resurseffektiva separations- och fraktioneringsprocesser som kan implementeras i nutida och framtida bioraffinaderier.
Kontakt
Ola Wallberg
E-post: ola [dot] wallberg [at] ple [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462224641
Mobil: +46727445622
Christian Hulteberg
E-post: christian [dot] hulteberg [at] ple [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228273
Mobil: +46733969420
Sara Blomberg
E-post: sara [dot] blomberg [at] ple [dot] lth [dot] se
Borbala Erdei
E-post: borbala [dot] erdei [at] ple [dot] lth [dot] se
Telefon: +46 46 222 02 73
Mobil: +46 76 831 96 21
Profilområde Energiomställningen
Forskningsämnet ingår i LTH:s profilområde Energiomställningen (lth.se).