Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livsmedelshygien

Forskningen vid gruppen för Livsmedelshygien är indelad i två parallella spår, det ena med inriktning mot medicin och det andra med inriktning mot livsmedelshygien. De parallella forskningsområdena har dock en stark interaktion och en gemensam nämnare i form av skadliga och hälsofrämjande bakterier och hur de på olika sätt påverkar vårt välbefinnande.

En forskares händer som lägger basilikablad på en skala. Foto.

Tarmfloran har fått allt större uppmärksamhet inom vetenskaplig och medicinsk forskning, och intag av probiotika och fermenterade livsmedelsprodukter har visat sig leda till betydande positiva förbättringar när det gäller att balansera bakteriernas sammansättning i tarmen, att minska tarmens genomsläpplighet och att påverka immunsystemets funktioner. 

Samtidigt är livsmedelsburna sjukdomar ett växande globalt problem och livsmedelsburna bakterier kan tillfälligt integreras i vår tarmflora och utgöra vad som kan kallas för det tillfälliga mikrobiomet. Livsmedelsburna bakterier, det vill säga bakterier som vi får i oss via den mat som vi äter, kan därmed ha en betydande roll för tarmflorans sammansättning. 

För oss människor är kopplingen mellan kosten, immunförsvaret och tarmfloran av stor vikt och i gruppen Livsmedelshygien identifieras olika typer av bakterier och bakteriesamhällen i både människa och i livsmedel, som är förknippade med hälsa och sjukdomsutveckling. Identifiering och karakterisering av naturliga mikrobiella samhällen används också i sökandet efter nya fördelaktiga bakteriestammar, som kan användas för att förbättra livsmedelssäkerhet och fermenteringsprocesser samt utveckla hälsosammare och mer hållbara livsmedelssystem och nya produkter.

Åsa Håkansson. Porträtt.

Åsa Håkansson

Universitetslektor

E-post: asa [dot] hakansson [at] ple [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462228326

Basilikablad i laboratorium med infrarött ljus. Foto.