Processning av växtprotein
Vår grupp arbetar med nya process-strategier för att isolera och koncentrera växtprotein, företrädelsevis från restströmmar i jordbruket och livsmedelsindustrin. Visionen är att använda restströmmar i jordbruket, bearbeta dessa och skapa nya livsmedelsprodukter på sådant som annars hade blivit djurfoder eller använts till förbränning.
Exempel på råmaterial i forskningen är rapsfrökaka, hampafrökaka, havrekli och den fiberrika resten som blir kvar efter produktion av havremjölk. Forskning sker i både labbskala och pilotskala med fokus på effektiva processer som är uppskalningsbara till industriell produktion. De senaste åren har fokus legat på extrudering, en process där höga tryck och temperaturer åstadkommer texturförändringar i livsmedel. Exempel på extruderade produkter är köttanaloger och snacks. Extrudering av köttanaloger är ett relativt nytt fält och vi försöker ta reda hur råmaterialets egenskaper påverkar texturen på köttanalogerna.
Kontakt
Jeanette Purhagen
E-post: jeanette [dot] purhagen [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228311
Karolina Östbring
E-post: karolina [dot] ostbring [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46737857385
Profilområde Livsmedel och bioteknik
Forskningsämnet ingår i LTH:s profilområde Livsmedel och bioteknik (lth.se).