Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Processning av växtprotein

Vår grupp arbetar med nya process-strategier för att isolera och koncentrera växtprotein, företrädelsevis från restströmmar i jordbruket och livsmedelsindustrin. Visionen är att använda restströmmar i jordbruket, bearbeta dessa och skapa nya livsmedelsprodukter på sådant som annars hade blivit djurfoder eller använts till förbränning.

Prover av ostbågar som ligger på ett papper. Foto.

Exempel på råmaterial i forskningen är rapsfrökaka, hampafrökaka, havrekli och den fiberrika resten som blir kvar efter produktion av havremjölk. Forskning sker i både labbskala och pilotskala med fokus på effektiva processer som är uppskalningsbara till industriell produktion. De senaste åren har fokus legat på extrudering, en process där höga tryck och temperaturer åstadkommer texturförändringar i livsmedel. Exempel på extruderade produkter är köttanaloger och snacks. Extrudering av köttanaloger är ett relativt nytt fält och vi försöker ta reda hur råmaterialets egenskaper påverkar texturen på köttanalogerna. 

Kontakt

Jeanette Purhagen. Foto.

Jeanette Purhagen

Forskare

E-post: jeanette [dot] purhagen [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462228311

Karolina Östbring. Porträtt.

Karolina Östbring

Universitetslektor

E-post: karolina [dot] ostbring [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46737857385

Hampa i olika former från axet till frön, olja och presskaka. Foto.