Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillämpad näringslära

Val av livsmedel och dieter är den viktigaste faktorn i utvecklingen av livsstilsrelaterade sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och undernäring, vilket ökar risken för kognitiv nedsättning, demens och depression.

In vitro-modell av 3D-vävnad. Foto.

Inom detta breda område arbetar vårt forskarteam med olika in vitro- och in vivo-modeller för att undersöka följande:

  • Livsmedel och dieter som förebyggande åtgärder mot kardiometaboliska sjukdomar och metabolisk och/eller tarmmikrobiota-relaterad kognitiv nedsättning. För detta ändamål utförs måltidsstudier och kostinterventioner. In vitro-simuleringar av den gastrointestinala kanalen är ett annat forskningsverktyg. Livsmedel karakteriseras avseende näringsämnen och bioaktiva komponenter och hur dessa kan förbättras genom val av råmaterial och bearbetning.
  • Biotillgänglighet av näringsämnen och bioaktiva föreningar, minimering av de antagonistiska effekterna av antinutritionella föreningar i livsmedel genom val av råvaror och bearbetning. 
  • Interaktioner mellan tarmflorans sammansättning, neuroinflammation och utveckling av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Med hjälp av nästa generations sekvensering av tarmmikrobiotan kartlägger vi hur tarmmikrobiotan förändras som svar på kosten, och identifierar därmed bakterier och livsmedel som är viktiga för hjärnhälsan.
  • Kostens och mikrobiotans effekter på tarmhälsan och tarm-blodbarriärens funktioner i förhållande till smältbarhet, näringsabsorption, livsmedelstoxicitet och immunsvar.

Kontakt

Anne Nilsson. Foto.

Anne Nilsson

Universitetslektor

E-post: anne [dot] nilsson [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462228343

Juscelino Tovar. Foto.

Juscelino Tovar

Projektledare

E-post: juscelino [dot] tovar [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462228627

Frida Hållenius. Porträttfoto.

Frida Hållenius

Universitetslektor

E-post: frida [dot] hallenius [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462228389

Mobil: +46701429413

Olena Prykhodko. Foto.

Olena Prykhodko

Forskare

E-post: olena [dot] prykhodko [at] food [dot] lth [dot] se

Telefon: +46462226885

Mobil: +46730488609

Default user image.

Claudia Lazarte

Biträdande universitetslektor

E-post: claudia [dot] lazarte [at] food [dot] lth [dot] se

Forskare med gummihandskar tar blodprov från patient. Foto.