Tillämpad näringslära
Val av livsmedel och dieter är den viktigaste faktorn i utvecklingen av livsstilsrelaterade sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och undernäring, vilket ökar risken för kognitiv nedsättning, demens och depression.
Inom detta breda område arbetar vårt forskarteam med olika in vitro- och in vivo-modeller för att undersöka följande:
- Livsmedel och dieter som förebyggande åtgärder mot kardiometaboliska sjukdomar och metabolisk och/eller tarmmikrobiota-relaterad kognitiv nedsättning. För detta ändamål utförs måltidsstudier och kostinterventioner. In vitro-simuleringar av den gastrointestinala kanalen är ett annat forskningsverktyg. Livsmedel karakteriseras avseende näringsämnen och bioaktiva komponenter och hur dessa kan förbättras genom val av råmaterial och bearbetning.
- Biotillgänglighet av näringsämnen och bioaktiva föreningar, minimering av de antagonistiska effekterna av antinutritionella föreningar i livsmedel genom val av råvaror och bearbetning.
- Interaktioner mellan tarmflorans sammansättning, neuroinflammation och utveckling av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Med hjälp av nästa generations sekvensering av tarmmikrobiotan kartlägger vi hur tarmmikrobiotan förändras som svar på kosten, och identifierar därmed bakterier och livsmedel som är viktiga för hjärnhälsan.
- Kostens och mikrobiotans effekter på tarmhälsan och tarm-blodbarriärens funktioner i förhållande till smältbarhet, näringsabsorption, livsmedelstoxicitet och immunsvar.
Kontakt
Anne Nilsson
E-post: anne [dot] nilsson [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228343
Juscelino Tovar
E-post: juscelino [dot] tovar [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228627
Frida Hållenius
E-post: frida [dot] hallenius [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462228389
Mobil: +46701429413
Olena Prykhodko
E-post: olena [dot] prykhodko [at] food [dot] lth [dot] se
Telefon: +46462226885
Mobil: +46730488609
Claudia Lazarte
E-post: claudia [dot] lazarte [at] food [dot] lth [dot] se
Profilområde Livsmedel och bioteknik
Forskningsämnet ingår i LTH:s profilområde Livsmedel och bioteknik (lth.se).